Rahder

Een uniek boek:
‘Hoe de Rahders Drenthe veranderden’.

Drie generaties lang heeft de familie Rahder turf gewonnen langs de Hoogeveensche Vaart.
Hun familiebedrijf groeide uit tot een vernieuwende, maatschappelijke onderneming met internationale bekendheid.
Peter Voerman, kleinzoon van de laatste vervener Jaap Rahder, kreeg de beschikking over het familiearchief; een uitgebreide verzameling persoonlijke documenten en foto’s. Deze vormen de basis van een verrassend en aangrijpend verhaal. Het boek schetst niet alleen een tijdsbeeld van de turfwinning, met alle hoogte- en dieptepunten, maar vertelt ook een familiegeschiedenis over bijzondere mensen die Drenthe hebben veranderd.
 
…Vlak voor zijn dood ben ik als klein jochie nog bij hem op bezoek geweest. Duidelijk zie ik nog voor me hoe hij daar onder de witte lakens lag, zwak en uitgeput, mijn anders zo sterke opa, nu bijna onherkenbaar. Dat beeld maakte me onzeker. Ik durfde de uitgestoken hand van mijn opa niet vast te pakken. Had ik het maar wel gedaan…
 
Resultaat is een fraai vormgegeven boek – kleurendruk, harde omslag, hard cover, 260 mm x 260 mm – rijk geïllustreerd met originele foto’s en documenten. Omvang is 160 pagina’s.

 

Heeft u belangstelling?

Het boek is te bestellen via de webwinkel van Gacreatief.
De prijs van het boek bedraagt € 29,95 exclusief € 3,00 verzendkosten.
Na betaling ontvangt u het boek dan binnen 5 werkdagen.

 

Luister [hier] naar de Drenthe Toen-Podcast van RTV-Drenthe met het interview van Lydia Tuijnman met kleinzoon en Rahder-telg Peter Voerman en schrijver Kees Opmeer.

Boekpresentatie - Hoe de Rahders Drenthe veranderden
Boekpresentatie op 10 juni 2020, met Serge Vinkenvleugel als gespreksleider aan de stamtafel.

Het augmented reality project

Met het audioproject willen we de belevingservaring uit het boek verwerken in geluidsfragmenten waardoor deze beleving voor een groter publiek nog intenser en meer voelbaar wordt gemaakt. Het leidt tot inzicht in een belangrijke periode uit de Drentse historie en de maatschappelijke verhoudingen uit die tijd. Er ontstaat zo meer kennis en betrokkenheid bij de regionale geschiedenis van Drenthe met antwoorden op de vraag: hoe is Drenthe geworden tot de provincie van nu?

Naast het aspect van beleving op een vernieuwende wijze, zal dit project ook een economische meerwaarde hebben. We verwachten dat het toerisme een extra impuls krijgt door een toename van verblijfsrecreatie en dagrecreatie (bezoek aan musea, attracties en horeca). Met dit boek en de routes met interessante locaties wordt Drenthe nog eens extra op de kaart gezet.

Uitvoering

De geluidsfragmenten zijn gekoppeld aan markante gebeurtenissen en locaties uit het boek. Aan de hand van een aantal fietsroutes en/of wandelroutes komen deelnemers langs deze plekken waar ze met een app op hun smartphone de geluidsfragmenten kunnen oproepen.

Wat je hoort zijn passages uit het boek, korte interviews met personen die relevant zijn voor het verhaal, een voice-over met uitleg en omgevingsgeluiden die op deze specifieke plek van toepassing zijn. Waar mogelijk wordt verwezen naar bezienswaardigheden in de omgeving die een rol spelen in het verhaal. In wezen gaat het om een hoorspel in een vernieuwende vorm met nieuwe middelen.